Nu för tiden ser vi datorer i alla möjliga sammanhang. Det är inte helt ovanligt att se någon sitta på bussen eller i frisörstolen med en laptop i knät. Inget ont i detta, men vad händer om frisörer spiller hårblekning på datorn, eller om bussen krockar och alla passagerare måste lämna den snabbt? Då kan de data som finns på datorn vara förlorade, om man inte har vidtagit säkerhetsåtgärder.

Hårddisken

Tidningen MacWorld publicerade för en tid sedan en genomgång av vad man bör tänka på som datorägare. Den vänder sig speciellt till Mac-ägare, men tipsen gäller även den som har en annan dator, alltså en PC med Windows, Linux eller något annat operativssytem. De skriver så här om hårddisken:

Trots att vikten av säkerhetskopiering ständigt lyfts fram är det många som glömmer eller till och med struntar i det. I alla fall till dess att första katastrofen inträffar. Efter det blir det i regel bättre ordning. Fast varför vänta så länge?

Det mest grundläggande skyddet får du genom att kopiera filer lokalt. Du kommer i??gång snabbt och det kostar nästan in¬genting. En extern hårddisk på ett par terabyte kostar, när detta skrivs, en knapp tusenlapp.

Vill du ha extra säkerhet mot mekaniska fel kan du lägga till några hundralappar och få raid1-funktionalitet i den externa lådan. Då får du två hårddiskar som speglas. Går den ena sönder finns allting kopierat på den kvarvarande.

Även från en skadad hårddisk kan man få fram en hel del data, men det går inte att ge några garantier. Läs mer om dataräddning hos företaget Soondata, som arbetar med just detta.