Ny teknologi innebär nya möjligheter. Tyvärr gäller det även för brottslingar. Den digitala världen är på många sätt gränslös, men det är viktigt att du drar en tydlig gräns kring dina personuppgifter.

I takt med internets ekonomiska och informativa betydelse har ökat i våra liv har en ny form av brottslighet har vuxit fram. Idag är olika former av id kapningar en slags vardagsbrott som drabbar allt fler. Och bara under 2017 anmäldes 80 000 fall då stulna kontokortsuppgifter använts för köp av produkter och ansökningar snabblån online.

Men det finns sätt att skydda sig. Till stor del handlar det om att vara försiktig med att öppna länkar, att inte uppge personuppgifter i onödan och att inte skicka känslig information via epost. Det finns även olika försäkringar som hjälper den som blivit utsatt för identitetsstöld.

Men hur vet man om man blivit utsatt? Tyvärr kan det ofta gå lång tid innan man märker att något är fel:

Det är inte sällan först när offret vill göra något som kräver en kreditkoll, till exempel teckna ett mobilabonnemang, som brottet uppdagas. – Dagens Nyheter

Då identitetsstölden är ett faktum

Vad gör man om man redan drabbats? Polisen uppger på sin hemsida att man efter misstanke om dator- och identitetsintrång bör bestrida felaktiga fakturor och göra en polisanmälan. Sätta upp en kreditupplysningsspärr samt spärra hos e-handlarna. Man bör även kontakta sin bank, Skatteverket och Svensk adressändring.

Är det bäst att helt undvika e-handel? Att utesluta sig själv ur onlinesamhället? För de flesta låter nog detta som en omöjlighet. Och man ska inte låta oron gå till överdrift. Majoriteten av de som använder internet är inte brottslingar, utan helt vanliga människor.

Alltså – fortsätt surfa, handla och gör dina ärenden online. Men se till att du har rätt skydd medan du gör det.